Falatnyi gasztronómia

Ez az oldal finom, kipróbált recepteket tartalmaz. Aki szeret enni, sőt sütni-főzni annak ajánlom nézzen szét.

Zöldségvagdalt

Hozzávalók:

  • 1,5 dl étolaj
  • 15 dkg hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg gomba
  • só, bors, majoránna, ételízesítő
  • 2 dkg fűszerpaprika
  • 25 dkg répa
  • 20 dkg petrezselyemgyökér
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg kukorica
  • 1 cs petrezselyem zöldje
  • 3 db zsemle (tejbe áztatva)
  • 2-3 db tojás
  • zsemlemorzsa

Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát olajon megdinszteljük. A szeletelt gombát hozzáadjuk. Só, bors, majoránna fűszerezéssel lepároljuk és félretesszük. A zöldségeket sós vízben feltesszük főni, felfövésnél hozzáadjuk a zöldborsót, a végén egy forrásig a kukoricát. Ezután leszűrjük és félretesszük. A tejbe áztatott zsemléket keverőtálba tesszük, ráütjük a tojásokat, a petrezselyemzöldjét, a párolt gombát, a fűszerpaprikát, ételízesítőt, a zöldségeket, ha kell még fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. Szükség szerint zsemlemorzsával dúsíthatjuk. Vizes kézzel az egészből egy hosszúkás alakot formálunk, és kivajazott tepsiben (vagy csak kivajazott-zsemlemorzsázott tűzálló tálba öntjük), előmelegített sütőben készre sütjük.

 


 

Burgonyagratin

 Hozzávalók:

  • 75 dkg nem szétfővő burgonya

  • 1 gerezd fokhagyma

  • 5 dkg reszelt sajtos

  • 2,5 dl tejszín

  • só, bors

A meghámozott, vékonyan felszeletelt burgonyát tűzálló tálba pikkelyszerűen lerakjuk. A zúzott fokhagymával, a sóval és borssal elkevert tejszínnel leöntjük, majd a sajttal megszórjuk. 200°C-on kb. 45 percig sütjük.

burgonyagratin.jpg


 

Lerben sült burgonya

Hozzávalók:

  • 4 nem szétfővő burgonya (kb. 20 dkg-osak)

  • 4 dl tejföl

  • só, bors

  • alufólia

Az alaposan megmosott burgonyákat hájastól, egyesével alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 1 órát sütjük. A tejfölt sózzuk, borsozzuk. A burgonyákat kicsomagoljuk, bevágjuk vagy megrepesztjük, és tetejükre tejfölt kanalazunk.

 


 

 

Burgonyasaláta

Hozzávalók:

  • 75 dkg nem szétfővő burgonya
  • 1 csokor újhagyma
  • 15 dkg apró paradicsommal
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 4 ek borecet
  • csipetnyi cukor
  • 1- 2 tk mustá
  • r4 ek olaj

A lesikált, héjas burgonyát forrásban lévő vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. Az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A petrezselyemleveleket kevés kivételével felaprítjuk.

Az ecetet cukorral, mustárral, sóval és borssal ízesítjük, majd apránként beledolgozunk 4 ek olajat. A hideg vízzel leöblített burgonyát hűlni hagyjuk. A meghámozott, felkarikázott burgonyát a paradicsommal, az újhagymával, a felaprított petrezselyemzölddel és a vinaigrette mártással összekeverjük. Fél órán át állni hagyjuk.

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 2
Heti: 21
Havi: 98
Össz.: 23 555

Látogatottság növelés
Oldal: Körítések és főzelékek
Falatnyi gasztronómia - © 2008 - 2024 - falatnyigasztronomia.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »