Zöldségvagdalt
Hozzávalók:
Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát olajon megdinszteljük. A szeletelt gombát hozzáadjuk. Só, bors, majoránna fűszerezéssel lepároljuk és félretesszük. A zöldségeket sós vízben feltesszük főni, felfövésnél hozzáadjuk a zöldborsót, a végén egy forrásig a kukoricát. Ezután leszűrjük és félretesszük. A tejbe áztatott zsemléket keverőtálba tesszük, ráütjük a tojásokat, a petrezselyemzöldjét, a párolt gombát, a fűszerpaprikát, ételízesítőt, a zöldségeket, ha kell még fűszerezzük, és jól összedolgozzuk. Szükség szerint zsemlemorzsával dúsíthatjuk. Vizes kézzel az egészből egy hosszúkás alakot formálunk, és kivajazott tepsiben (vagy csak kivajazott-zsemlemorzsázott tűzálló tálba öntjük), előmelegített sütőben készre sütjük.
Burgonyagratin
Hozzávalók:
75 dkg nem szétfővő burgonya
1 gerezd fokhagyma
5 dkg reszelt sajtos
2,5 dl tejszín
só, bors
A meghámozott, vékonyan felszeletelt burgonyát tűzálló tálba pikkelyszerűen lerakjuk. A zúzott fokhagymával, a sóval és borssal elkevert tejszínnel leöntjük, majd a sajttal megszórjuk. 200°C-on kb. 45 percig sütjük.
Lerben sült burgonya
Hozzávalók:
4 nem szétfővő burgonya (kb. 20 dkg-osak)
4 dl tejföl
só, bors
alufólia
Az alaposan megmosott burgonyákat hájastól, egyesével alufóliába csomagoljuk. Előmelegített sütőben, 200 °C-on kb. 1 órát sütjük. A tejfölt sózzuk, borsozzuk. A burgonyákat kicsomagoljuk, bevágjuk vagy megrepesztjük, és tetejükre tejfölt kanalazunk.
Burgonyasaláta
Hozzávalók:
A lesikált, héjas burgonyát forrásban lévő vízben kb. 20 perc alatt megfőzzük. Az újhagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A petrezselyemleveleket kevés kivételével felaprítjuk.
Az ecetet cukorral, mustárral, sóval és borssal ízesítjük, majd apránként beledolgozunk 4 ek olajat. A hideg vízzel leöblített burgonyát hűlni hagyjuk. A meghámozott, felkarikázott burgonyát a paradicsommal, az újhagymával, a felaprított petrezselyemzölddel és a vinaigrette mártással összekeverjük. Fél órán át állni hagyjuk.