Palacsinta
Alapreceptek
4 tojásos alap
Hozzávalók:
3 tojásos alap
Hozzávalók:
Sör alap
Hozzávalók:
Csokoládés alap
Hozzávalók:
Munkamenet kézzel:
- Feltörjük és felverjük a tojásokat.
- A liszt és a folyaék egy részét a tojásokhoz adjuk, majd simára keverjük. A liszt és a folyadék többi részét folyamatosan keverjük a masszához, ameddig el nem fogynak. Amikor az alapanyagok elfogynak teljesen csomómentesre keverjük a tésztát.
- Hozzáadjuk a sót, a cukrot és az aromákat.
- Beleverjük az olajat.
- 1 órán át pihentetjük, de legkésőbb 24 órán belül felhasználjuk.
Munkamenet mixerrel:
- A folyadékokat a mixerbe öntjük.
- Hozzákeverjük a tojásokat.
- Hozzáadjuk a lisztet.
- A masszát a legnagyobb sebességen 1 percig keverjük.
- A tál oldaláról lekaparjuk az odaragadt tésztát és még ½ - 1 percig keverjük.
- Azonnal, vagy 24 órán belül felhasználjuk.
Tipp: Amit tudni kell a palacsintasütésről hogy ... a Háztartási tanácsok rovatban!
Pénteki palacsinta
Hozzávalók:
A cukrot világosbarnára pirítjuk, majd 2 dl vízzel felöntjük és addig főzzük, amíg a karamell teljesen fel nem olvad. Ekkor hozzáadjuk a narancsszörpöt és a megtisztított , vékony szeletekre vágott almát. Csipetnyi fahéjjal ízesítjük és kevergetve 5-8 perc alatt puhára pároljuk. Az almás tölteléket a palacsintákra kenjük, négyrét hajtva, melegen kínáljuk.
Kecskeméti titkos palacsinta
Hozzávalók:
A palacsintákat kettesével egymásra fektetünk, barack lekvárral megkenjük, fölcsavarjuk és 4-5 cm-es darabokra vágjuk. A palacsintadarabokat egymás mellé állítjuk egy tűzálló tálba. A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal/margarinnal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és az egészet a palacsintadarabokra öntjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és beleforgatjuk a maradék barack lekvárt. A habos masszát a palacsinták tetejére simítjuk, meghintjük darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 perc alatt megsütjük.
Tipp: Ha a teteje túlzottan pirulna, zsírpapírral takarjuk le.